torsdag 22. september 2011

Belgian Beer Weekend

Jeg forteller klientene mine til stadighet at livet ikke skal fylles med bare plikter og "må-ting". Det er også nødvendig å gjøre noe (eller mye) bare fordi det er gøy eller fordi det gir en god opplevelse. Dette innlegget hører derfor hjemme i kategorien "litt om det å leve".

En av de tingene jeg har vært med på de siste årene, og som har gitt meg mange gode opplevelser, er en tur til Belgia i forbindelse med den årlige Belgian Beer Weekend. Dette er et årlig arrangement som finner sted første helg i september på Grand Place i Brüssel.

Når vi snakker om ølfestival her i Norge tenker de fleste på Tyskland - med "standard" tysk øl servert i digre enliters glass. Resultatet er ofte fyll, støy og lite glede. Jeg har selv opplevd et par tusen mennesker i Münchnerhalle i Hannover noen ganger.... Slik er det ikke i Belgia. Der er ølbrygging en kunst og resultatet deretter. Man får sjelden servert større glass enn 0.5 liter, og som oftest 0,33 eller 0,25. Til gjengjeld nytes brygget. Som regel blir det servert i originale glass for det aktuelle bryggeriet - det skal jo være en viss stil - og man nyter smaken - ikke rusen.

Første gang jeg var på Belgian Beer Weekend var i 2005. Fikk invitasjon fra en venn og  forretningsforbindelse i USA som ville dra til Belgia sammen med en del kolleger og bekjente. Noen kontakter fra England var også med. Vi utforsket ulike puber i området omkring Grand Place og opplevde helgen med smaking på mange av de spennende drikkene som kalles øl. Vi ble kjent med merker som Duvel, Kwak, Orval, Leffe, Rodenbach og ikke å forglemme Westmalle og Westvleteren. Sistnevnte selges kun fra klosteret og er nesten umulig å få tak i.

På Grand Place har bryggeriene rigget opp teltene sine - innenfor en avsperring. På utsiden kjøper man ølkorker som benyttes som betaling for drikkevarene. Ingen kontroll med å komme inn, men de sjekker at ingen tar med seg glass ut av området. De første årene vi var der var det mye folk, men ikke trangt. Lørdagen hadde bryggeriene stort opptog med gamle kjøretøy, kostymer m.m. gjennom gatene. Hele Beer Weekend starter hvert år med en seremoni der byens borgermester overleverer "byens nøkkel" til bryggeriforeningens formann, og den blir avsluttet med en ny seremoni der borgermesteren får nøkkelen tilbake.

Så har årene gått med besøk til stadig nye bryggerier og opplevelse av nye smaker. Noen nye deltagere har kommet til i gruppen, men de samme "gamle" er fortsatt med.

Årets besøk er gjennomført. Vi møttes i Brügge til bryggeribesøk. De Haalve Maan (halvmånen) ligger der. De lager bl. a. et brygg som heter Straffe Hendrik (Sterke Henrik). Det ble inntatt i bryggeriets "bakgård" - der de hadde etablert et sted der hvem som helst kunne stikke innom for en smak til en rimelig penge.

Et par dager senere gikk turen til Brüssel. Sjekket inn på stamhotellet, Ibis off Grand Place, og inntok etter tradisjonen den første Westmalle Trippel i baren på hotellet. Innehaveren kjente oss igjen og visste hva vi skulle ha..... Deretter ble det besøk på "Pokemon" - egentlig heter stedet Poechenelle Kelder (som jeg ikke vet hva betyr) og ligger rett over gaten for Manneken Pis. Med noen hundre ulike øltyper og en nydelig pasta Bolognese er det ett av favorittstedene. Dessuten er det underholdende å se på alle turistene som skal fotografere hverandre forran den lille, tissende statuen. I løpet av dagene i Brüssel ble det også flere besøk i en liten bakgate der samme eier har etablert en rekke puber og barer. Den første var Delirium Café. Senere kom en Absinth-bar, Floris Bar, en Tequila bar (Florris Garden), en pub som kun har øl på fat osv. De reklamerer med at de har mer enn 2000 ulike øltyper!

Så var det tid for besøk på Grand Place. Det ble dessverre ikke den samme gode opplevelsen som vi er vant til. Arrangementet har blitt så populært og kjent at køen for å kjøpe bonger (ølkorker) virket endeløs. Det ble sagt at det tok minst en time i kø. Innenfor sperringene, rundt serveringsteltene, var det så tett med mennesker at det var svært vanskelig å bevege seg omkring. Noen av oss valgte derfor å besøke en av favorittrestaurantene som ligger inntill Grand Place - 'T Kelderke. De har alltid hatt utsøkt mat. Denne gangen virket maten dessverre bare ok. Kanskje var det fordi vi satt på uteserveringen, men det ble hvertfall ikke den opplevelsen vi har vært vant til.

Hvert eneste år tidligere har jeg lagt merke til en gatemusikker - en eldre mann, som spiller og synger sanger fra 60- og 70-tallet. Virkelig dyktig og en fryd å høre på. I fjor fortalte han at han spilte på samme sted hver eneste helg hele året - fordi han syntes det var gøy. I år var han ikke å se..... 

Frister årets besøk til gjentagelse neste år? Kanskje. Vi snakket om å legge om besøket, og bytte ut Grand Place til fordel for besøk på ett eller to bryggerier - gjerne klosterbryggerier (Trappist). Vi har allerede vært hos flere (Westmalle, Westvleteren ++), og det er knyttet kontakt til flere. Da er muligheten også der for å kombinere nytelse med kultur. Klosterbryggeriene presenterer gjerne klosterets historie i form av utstillinger. Noen har til og med et "stille rom" i nærheten av serveringen. Øl i Belgia er nemlig både kultur, historie og nytelse.

Et par refleksjoner etter årets Beer Weekend..... Noe som har vært bra en gang vil ikke nødvendigvis fortsette å være bra. Det skjer endringer, vi endrer oss, og ofte er det både godt og nødvendig å finne andre måter å gjøre ting på eller finne alternativer til det som ikke lengre gir den gode opplevelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar