lørdag 16. mai 2015

TV2 Nyhetskanalen - tullete info

Ble irritert i dag når jeg så på et innlett på TV2 Nyhetskanalen (16. mai 2015). De presentert en ny, banebrytende app (program for mobil/nettbrett) som gir deg muligheten til å sende dine egne "TV-programmer" - eller dele dine opplevelser med lyd og bilde med andre.

En ung og ikke veldig erfaren it-"ekspert" dukket opp i studio med et par mobiltelefoner som benyttet den aktuelle appen. Han viste bilder av de som var i studio med begge telefonene og var veldig begeistret for denne spennende muligheten til å dele opplevelser.

En av Nyhetskanalens programledere forsøkte seg med et spørsmål om det var greit å filme eller dele lyd og bilde fra det man opplever. Det kom dessverre ikke noe skikkelig svar....

Jeg reagerte på to ting i denne reportasjen:

1. Det er ikke tillatt å publisere eller dele bilder uten samtykke fra de som opptrer på bildene. Det er noen unntak, men hovedregelen er at man må få tillatelse fra de som er med på filmen eller bildene - hvertfall om diss kan gjenkjennes. Oppfordringen er derfor - om noen tar bilder, tar opp film eller streamer live bilder, så MÅ de ha tillatelse fra de som er med på bildene. Blir du utsatt for noen som distribuerer bilder eller video av deg uten at du har gitt samtykke - send regning til vedkommende. Passende beløp - fra kr 5.000 til 50.000.

2.  Det var ellers fornøyelig å se at "IT-eksperten" gikk i baret på det aller mest elementære når det gjelder å publisere bilder og ikke minst film/video på nettet - mobiltelefonen må holdes HORISONTALT, slik at bildet får en liggende (landscape) format - på samme måte som en TVskjerm. Dette hører med til barnelærdommen.

Ellers - den aktuelle appen er sikkert interessant, men - bruk den med forsiktighet, hold telefonen horisontalt og få samtykke fra de du tar bilder av.

Synspunkter???

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar