søndag 26. september 2010

Depresjon


En av mine Facebook-venner delte nylig en link med tittelen: Depression is not a sign of weakness, it is a sign that you have been strong for too long. Dette ga meg inspirasjon til å skrive litt om dette. Takk, M.A.

Jeg vil bruke 'Rema-metoden' - det enkle er ofte det beste - i beskrivelsen av denne lidelsen.

Dersom vi i lang tid har vært for sterke - gitt blaffen i alle de beskjedene vi har fått fra vår egen, indre veileder, Bodymind, så vil vi etter hvert merke at noe er galt. Vi kan oppleve uro, utmattelse, konsentrasjonsproblemer, søvnforstyrrelser og andre reaksjoner i kroppen. Den indre veilederen vår gir altså beskjed om å gjøre noen forandringer i tilværelsen. Siden vi er opplært til å være 'flinke' og  'sterke' prøver vi å gi blaffen i disse beskjedene. Resultatet er at plagene blir sterkere og sterkere.... Vi begynner å bli bekymret over hva som skjer, og ikke minst, hva som kan komme til å skje. Vi har angst.

Etter hvert har disse plagene blitt så sterke at den logiske hjernen vår, Headmind, finner ut at noe må gjøres. Den nekter fortsatt å forholde seg til det egentlige problemet - eller  forstår ikke hva den skal gjøre med det. Den velger derfor å dempe ubehaget og 'doper ned kroppen' ved å redusere produksjonen av Serotonin og øke produksjonen av Noradrenalin. Resultatet er depresjon.

Jeg ser noen ganger depresjon hos personer som har ME eller fibromyalgi. Ikke så rart. De har en sykdom som i stor grad setter dem ut av spill, samtidig som legen ikke har noe å tilby. I disse tilfellene er det viktig å finne ut av de underliggende utfordringene klienten ikke har reagert på og gjøre noe med dem - kanskje slutte å være så sterk og flink hele tiden....

Jeg vil følge opp dette temaet i et senere innlegg, der jeg vil gjengi Dr. John Eatons tips for å unngå depresjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar