mandag 24. mars 2014

Prioritering....

Jeg snakker ofte med mennesker som er i en situasjon der hverdagen tar overhånd på en eller annen måte. Massevis av oppgaver og "må-ting" fyller dagene og vel så det. Hvordan skal man da få tid til å trene i tillegg?

De fleste klientene jeg snakker med forteller historier som ligner på hverandre. De har havnet i en situasjon med for mye å gjøre. De har følt at de burde forandre på noe, men har ikke visst hva, eller hvordan. Så har valget gjerne blitt å kutte ut de få "har lyst til - bare for meg selv" tingene. Det er dessverre så alt for lett å sette sine egne behov etter andres. Dermed blir påfyll av energi og inspirasjon borte, og den negative spiralen er et faktum.

Går det an å endre på dette?
Svaret er JA, og det er faktisk helt nødvendig! Alternativet er å "møte veggen"  eller før eller siden "gå på en smell" på en eller annen måte. Men hvordan - det er jo ikke mer tid å ta av? Siden vi er i ulike situasjoner vil jeg nevne noen få ting som kan gjøre forskjell:

  • Lag deg en liste over flere ting du liker eller likte å gjøre - bare for deg selv.
  • Gjennomgå en typisk dag og skriv gjerne ned hvor mye tid du bruker på ulike ting som f. eks. jobb, ulike fritidsaktiviteter, TV-titting, sitte forran PC-en / oppdatere eller følge med på Facebook osv. Se om det finnes noe som du egentlig ikke trenger å gjøre, og som heller ikke gir deg mer energi. Du kan eventuelt prøve en "tidsklemmekalkulator" som jeg fant på VG mens jeg jobbet med dette innlegget.
  • Stiller du opp for andre, utenfor familien, selv om de like gjerne kunne gjøre tingene selv?
  • Får du de andre i familien til å ta sin del av "må-tingene"? Om det kommer protester går det likevel an å stille krav.
  • Kjører du barna på et utall aktiviteter hver uke, er med på dugnader osv? Jeg har sett foreldre som kjører barna sine til flere aktiviteter daglig! Neppe sunt for barna, og hvertfall ikke for deg. Det er fullt mulig å si nei når de yngste vil være med på alt mulig av fritidsaktiviteter. (Som tidligere speiderleder opplevde jeg foreldre som kom med barna sent til møtene og stod og ventet ved møtets slutt for å kunne rekke å kjøre dem til neste aktivitet. Det hendte noen ganger av vi rett og slett sa til foreldrene at den håpefulle ikke burde begynne i speider'n når timeplanen allerede var full.)
  • Når du har klart å fjerne en eller flere av dine mange "må ting" - da finner du fram listen din med ting som du liker og benytter den ledige tiden bare til deg selv! Det vil gi deg "påfyll" og mer energi.

Lykke til!

Kom gjerne med kommentarer og tips om hvordan prioritere bedre eller riktigere....Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar