søndag 11. januar 2015

Sikkerhetsventil?

Etter å ha sett en reportasje på TV nylig, om en 10 år gammel gutt med diabetes 1 begynte jeg å fundere litt... Velger å dele disse funderingene - kanskje noen har synspunkter.

Diabetes 1 betyr at bukspyttkjertelen ikke produserer insulin. Det kan sikkert være mange årsaker til dette, men jeg nøyer meg med at det ikke blir produsert insulin i kroppen.

Kroppen benytter insulin først og fremst som en sikkerhetsventil (den eneste) mot høyt blodsukker. Insulin gir også kroppen beskjed om å lagre energi som fett - i tilfelle næringstilgangen skulle bli dårligere. Vi trenger altså insulin for å holde blodsukkeret nede på et normalt nivå.

Dette fører til to spørsmål:
1. Hvorfor stiger blodsukkeret til et for høyt nivå?
2. Kan noe annet enn insulin holde blodsukkeret på et normalt nivå?

Jeg har forstått det slik at blodsukkeret stiger fordi kroppen har fått inn ulike former for sukker (karbohydrater) i mat og drikke uten at den har behov for alt dette umiddelbart. Den har da to muligheter - enten å øke aktiviteten for å forbrenne mer sukker eller benytte den eneste sikkerhetsventilen den har,  å øke insulinproduksjonen. Insulinet reduserer da blodsukkeret og sørger for at sukkeret enten skilles ut eller omdannes til fett som lagres i kroppen. Når blodsukkeret synker gir det sultfølelse - kroppen tror det er lite tilgjengelig energi og ber om påfyll. Dermed er man inne i en slags vond sirkel. Denne kan forsterkes om insulininntaket blir for stort. Blodsukkeret blir for lavt og man må innta sukker i en eller annen form for å få det opp igjen.

Til det andre spørsmålet....  Det er, så vidt jeg vet, kun karbohydrater som påvirker blodsukkeret direkte. De andre næringsstoffene, fett og proteiner må behandles i kroppen og gjøres om til glukose (sukker) før den kan gjøre seg nytte av dem. Denne funksjonen er vanligvis i orden, selv om man har diabetes 1. Når kroppen venner seg til å hente næring fra fett og proteiner vil den omdanne bare så mye av dette som den trenger og prosjonere ut blodsukker slik at nivået holdes noenlunde normalt. Dette vil altså redusere eller kanskje fjerne behovet for insulin, men krever selvsagt en omfattende omlegging av kostholdet. Mange som ikke har diabetes lever utmerket uten å innta sukker og har et kosthold som inneholder minimalt med andre former for karbohydrater. Dette er også den "behandlingen" som oftest benyttes av de som har diabetes 2, der kroppen produserer insulin men kan ikke gjøre seg nytte av den.

Spørsmålet til slutt blir da: Er det nødvendig å ta insulin rett og slett fordi vi har et feil kosthold?

P.S.
Jeg er ikke lege og har heller ikke medisinfaglig bakgrunn.
Disse funderingene må derfor ikke benyttes for å endre et behandlingsopplegg som er gitt av lege.

Synspunkter / kommentarer?

2 kommentarer:

  1. Hei. Jeg har lest mye usaklig ad diabetes gjennom årenes løp, men dette tok kaka. Det overrasker meg igrunn at denne delen av bloggen godkjennes som et innhold på Reverse Therapy-siden, og at dette ikke er blitt kommentert før. Insulin er et livsviktig hormon i kroppen og ingen "ventil". For å kunne danne og reparere celler og få nytte av energi, noe som er livsviktig, har insulin den funksjonen i kroppen at den virker som en nøkkel/døråpner. Helt forenklet kan man si at en frisk bukspyttkjertel konstant har følere ute for å sjekke og regulere "brenselnivået"/sukkernivået i blodbanen. Alle cellene i hele kroppen trenger konstant tilførsel av dette. Bukspyttkjertelen avgir insulin til kretsløpet, "låser opp" døra inn til cellene utenfor blodbanen og slipper det livsviktige brenslet inn. Dette er en hårfin og imponerende balanse i en frisk kropp og blodsukkeret vil her ligge på ca mellom 4 og 6 mmol. Dette er en meget utfordrende oppgave å imitere for en diabetiker. Mange ting virker inn på hele hormonsystemet i kroppen (stress, menstruasjon,infeksjoner,ernæring, fysisk aktivitet.... er noen eksempler) Jeg finner innlegget ditt direkte misvisende og litt skummelt. Vi vet at bloggere har mye makt over den yngre gruppen og dermed et visst ansvar mener jeg. Man kan Google seg til viss kunnskap i dag og ha litt kildekritikk, det bør en blogger ta seg tid til. Grunnen til at jeg er forholdsvis skarp i innlegget mitt, er at mange ungdommer med nyoppdaget diabetes ikke forstår alvoret, har lettere for å blokkere relevant helseinformasjon og gjør dristige valg deretter. Det finnes hver dag frustrerte unge som dropper eller neglisjerer hele den livsviktige behandlingen sin, gidder rett og slett ikke. Dette kan medføre den visse død. Innlegg som du kommer med her kan dessverre medvirke til slike valg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar, Diaone.
      Om du leser innlegget mitt stiller jeg et par spørsmål, jeg kommer ikke med påstander. Jeg understreker også, til slutt i innlegget, at jeg ikke er lege og at det jeg skriver ikke må brukes for å endre et eksisterende behandlingsopplegg.

      Vil også nevne at Dr. Sofie Hexeberg skriver en god del interessant om insulin, diabetes, karbohydrater osv. i boken "Frisk med lavkarbo". Absolutt verd å lese...

      -Olaf-

      Slett