torsdag 2. september 2010

Fra barnemunn

Det sies at fra barn og fulle folk får man høre sannheten. Jeg skal ikke sitere fulle folk her, men har lyst til å fortelle litt om barns måte å uttrykke seg på.

Mange av oss voksne har lært oss av med å uttrykke hvordan vi har det, hvilke behov vi har og hva vi setter pris på. Flere av klientene mine forteller meg at de gjerne skulle sagt noe til et familiemedlem, en kollega eller andre, men er engstelige for at noen kan bli såret, misforstå eller at det skal ende i en diskusjon eller krangel. Dette er et typisk eksempel på at Headmind har regler som blokkerer de behovene som Bodymind forsøker å uttrykke.

I disse tilfellene lærer jeg klientene til å snakke om seg selv, hva de opplever og har behov for - ikke hvordan motparten burde gjøre, hva han/hun har gort feil osv. Dette gjør det som regel lettere å uttrykke seg på en god måte.

John Eaton sier av og til at "Revese Therapy is so simple that a 5 year old kid could get it". Dette uttrykket dukket opp i hukommelsen for noen dager siden da jeg var sammen med mitt yngste barnebarn, en flott gutt på snart 3 år.

Når han fikk noe mat han ikke helt likte sier han: Bestefar - dette er ikke godt for meg". Ved en annen anledning slo han seg litt, gråter, og sier: "Dette gjorde vondt for meg". Denne treåringen praktiserer altså - helt naturlig - å gi beskjed om hvordan han har det, på en måte som de fleste av oss må gå i terapi for å lære.

Hvor på veien fra barn til voksen ble denne kunnskapen borte?

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar