søndag 13. februar 2011

Sårbarhet

De siste dagene har ordet sårbarhet av og til dukket opp i tankene.

Å være sårbar eller endog gjøre seg selv sårbar virker til å begynne med både skummelt og unødvendig. Vi har blitt lært opp til å være sterke, til å motstå belastninger og påkjenninger og til å beskytte oss selv mot krevende omgivelser. Vår headmind har dermed klare og tydelige regler for hvordan vi skal unngå å bli såret av omgivelsene.

Er egentlig dette så bra?

Disse reglene i headmind bygger opp et beskyttende skall rundt oss, eller i oss - et skall som er ment å beskytte oss mot omgivelsene, men som ofte gjør mye mer enn akkurat det. Det gjør oss engstelige, utrygge og svake.

Om du er syk har du kanskje opplevd at noen spør "hvordan har du det?". For å unngå å vise at du ikke har det bra kommer svaret fra headmind fort - "joda, bare bra...". Ved å svare ærlig ville du gjort deg selv sårbar, risikert flere spørsmål og kanskje manglende forståelse men samtidig kunne du oppleve både sympati, oppmuntring, støtte og at det kjentes godt.

Et annet eksempel: Du vil gjerne bli kjent med en person og føler at du vil gå bort til vedkommende og si hei. Det betyr at du må gjøre deg selv sårbar. Headmind forteller deg umiddelbart at dette kommer til å gå galt - du kommer til å bli avvist. Ved å tørre å gjøre deg selv sårbar - risikere å bli avvist - åpner du muligheten for en god opplevelse. Å gjøre deg selv sårbar er derfor en forutsetning for å få en slik god opplevelse.

Jeg møter ofte mennesker som har blitt syke fordi de har lært at de skal holde seg inne i det beskyttende skallet sitt og ikke risikere å være sårbar eller å bli såret. Mange av disse får en sterk opplevelse når de oppdager at de egentlig har vært innesperret i sitt eget fengsel og dermed gått glipp av mye av det livet har å by på.

Jan Vincents Johannessen sier det på denne måten:
Å leve er å gjøre seg selv sårbar. Derfor velger så mange å holde seg i live fremfor å leve.

Brene Brown forteller om sårbarhet på YouTube - anbefales!

Har du historier eller erfaringer å dele? Du er hjertelig velkommen til å legge inn en kommentar!

2 kommentarer:

  1. Kjempeflotte kommentarer om sårbarhet og det å tørre å vise seg sårbar. Deler de med deg. :-) Jeg tror at kun ved å tørre å dele sin sårbarhet kan vi unngå angsten. :-) Så det kan være frigjørende å si: Jeg har en dårlig dag! istedet for å pynte på sannheten med et smil og si at alt er bra. Viktig å finne balansen i dette. Balanse, balanse, balanse. :-)

    SvarSlett
  2. Sårbarhet ja, kjenner meg godt igjen der og det er det nok mange som gjør.. skal lese det du har skrevet for mamma også :)

    SvarSlett