mandag 17. mars 2014

Stress ned!

I jobben møter jeg ofte mennesker som sliter med stress. Jeg vil derfor skrive litt om dette.

Det aller første man kan gjøre med stress er å slutte å bruke dette ordet. Ordet i seg selv fremkaller en illusjon av at en urettferdig, ond verden overbelaster deg med problemer som er i ferd med å ta knekken på deg eller gjøre deg syk. Ved å tenke på situasjonen din og snakke om den på denne måten vil du lett bli passiv, føle håpløshet og miste tiltakslyst. Du vil også kunne bli syk.

"Oppfinneren" av stress - Dr. Hans Selye brukte ikke ordet om årsaken, men om sykdommen. Han brukte ordet om opplevelsen av utmattelse, søvnløshet, angst, depresjon som pasientene hans opplevde - ikke om hva de hadde opplevd i forkant av sykdommen. Han sa ikke at de hadde blitt utslitt av problemer. I steden påstod han at de hadde mislykkes i å tilpasse seg til problemene. Så ble de stresset og utbrent.

Dr. Ellen Weber forteller i en interessant blogg hvordan vår bruk av ord og språk kan gjøre en stor forskjell når det gjelder å enten tilpasse seg til problemene eller å bli stresset.

Noen eksempler:
"Nå er ting så ille på jobben at jeg snart kommer til å få et sammenbrudd."
kan byttes ut med:
"Jeg har så mye å gjøre på jobben at jeg trenger all den støtten jeg kan få for å klare det."

Det første utsagnet omhandler de fæle tingene som kan resultere i et sammenbrudd. Det andre forteller om utfordringene og ressusene som trengs for å håndtere dem. Dette gir mulighet til forandring av situasjonen.

Vi kan se på flere utsagn:
"Min beste venn utnytter meg. Jeg fikser det ikke lenger!"
kan endres til:
"Min beste venn krever for mye. På tide at jeg begynner å si nei!"

"Forholdet mitt er elendig. Jeg vurderer å skilles."
byttes ut med f. eks.:
"Ting fungerer ikke i forholdet mitt. På tide at vi begge snakker om hva vi ønsker av hverandre."

Som disse eksemplene viser vil måten vi uttrykker ting på (eller tenker på) kunne påvirke utfallet av en situasjon - om vi ender opp med stress og en uløst situasjon eller en mulighet til å løse utfordringene på en konstruktiv måte.

Så - hvordan vil du la dagen din bli?
Det er åpenbart lett å klage og si at du er stresset....
Likevel - for å bidra til en bedre dag - bli oppmerksom på språket og ordene du bruker. Det hjelper til å finne muligheter og løsninger når situasjonen er krevende.

En god kollega - Caroline Khambatta - har skrevet en liten e-bok om dette. Den har tittelen "Taming the stress bunnies" og er tilgjengelig på hennes nettsider.

Har du tanker og meninger om dette temaet? Legg gjerne inn en kommentar.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar