mandag 28. september 2015

Formynderi og tullete regler

Det er svært mange her i landet som importerer vitaminer og andre typer kosttilskudd fra utlandet. Noen gjør det
helt på eget initiativ, mens andre gjør det etter råd fra lege. Dette har stort sett fungert greit for de aller fleste, selv om norske regler har vært mye mer restriktive enn f. eks. EU-reglene.

Så har våre folkevalgte funnet det for godt å stramme inn enda mer på gjeldende regler. Resultatet er at fra 1. oktober 2015 blir det mye vanskeligere eller umulig å importere slike produkter selv.

Jeg vet ikke hvorfor Stortinget har gjort denne lovendringen.... det kan være flere årsaker, f. eks.

  • En alt for sterk trang til å kontrollere alle -å være formyndere
  • En mistro til at folk ikke vet sitt eget beste.
  • Påvirkninger fra gammeldagse leger som ikke har fått med seg nye trender innen faget sitt
  • En legemiddelbransje som vil ha mer kontroll og tjene mer.
Uansett årsak er dette en lovendring som vil få store konsekvenser for veldig mange som trenger disse preparatene. Om en lege skal skrive resept på f. eks. sterke D-vitaminer så vil prisen på produktet mangedobles, ettersom det da må importeres og selges via apotek.

Det finnes mange sterke historier og meninger om dette, f. eks. på en Facebookgruppe: https://www.facebook.com/groups/513272555517926/?fref=nf 

Det seriøse og kunnskapsbaserte tidsskriftet Helsemagasinet - vitenskap og fornuft - har også viet dette oppmerksomhet.

Sist, men ikke minst - EU /ESA liker heller ikke de nye reglene og har henvendt seg til norske myndigheter og bedt dem om å ha regler i samsvar med gjeldende lover i EU / EØS

Jeg håper at ansvarlige myndigheter forstår at de nye reglene vil kunne skade mange og lage problemer for enda flere - og at de tar konsekvensen av dette og enten går tilbake til gamle regler eller legger seg på samme linje som EU /EØS. Du kan gjerne være med å påvirke, f. eks. gjennom gruppen(e) på Facebook eller på andre måter.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar