onsdag 11. mai 2011

Lavkarbo-kosthold

Jeg begynte for litt siden å lese boken "Frisk med lavkarbo" av Dr. Sofie Hexeberg. Jeg leser den ikke først og fremst fordi jeg er opptatt av kosthold, men bl. a. fordi jeg er nysgjerrig på hvordan kroppen vår fungerer, hva som er bra, mindre bra osv. Dessuten har jeg fått spørsmål som går på kosthold fra mange av klientene mine. Noen ønsker å leve så sunt som mulig, mens andre veier for mye og ønsker å kvitte seg med noen kilo. Til nå har jeg anbefalt å sjekke med lege og å følge råd fra kostholdseksperter.

Jeg må innrømme at jeg har en liten egeninteresse av å lese denne boken. Vektreduksjon er det ikke behov for (kanskje bare et par kg.), men jeg har ved mine årlige helsekontroller fått kommentareren: "Kolesterol i øvre del av normalområdet (7.2)". Kanskje kan dette bidra til en reduksjon?

Dr. Hexeberg forklarer grundig om mange sammenhenger i kroppen. En av de viktigste ser ut til å være hvordan insulin virker på ulike prosesser. Kortversjonen er at insulin fremmer lagring av energi som fett og samtidig bremser bruk av fett som energikilde i kroppen. Insulin frigjøres for å holde blodsukkeret på riktig nivå, og stiger når vi spiser sukkerholdig mat eller mat som inneholder stivelse. Altså - ved å spise brød, poteter og andre matvarer med mye karbohydrater forteller vi kroppen at den skal lagre mest mulig energi fra maten som fett i kroppen, og ikke bruke noe av det fettet som allerede finnes som energi. Denne mekanismen, forteller Hexeberg, er noe kroppen har utviklet over mange generasjoner. I tidligere tider levde folk stort sett av kjøtt, fisk og andre fettholdige produkter gjennom hele vinteren. Insulinnivået var lavt, og signaliserte til kroppen at den skulle bruke av fettlagrene sine for å gi nok energi. Når sommeren kom var det tilgang på bær, frukt og andre matvarer med mye karbohydrater. Insulinnivået steg og ga kroppen beskjed om å lagre mest mulig energi som fett i kroppen. (Tilpasningen til badesesongen ble helt naturlig med dette kostholdet). I tillegg til å fremme lagringen av fett har et høyt insulinnivå også flere helsemessige sider, bl. a. utvikling av insulinresistens / diabetes-2.

Jeg fant altså denne informasjonen så interessant at jeg valgte å gjøre en liten test med meg selv som prøvekanin. Målet er å spise mindre karbohydrater og mer proteiner og fett i en periode frem til begynnelsen av juni. Da er det igjen tid for den årlige helsekontrollen. Kanskje vil det da være mulig å se en forandring av kolesterolnivået....?

I denne perioden vil jeg skrive en slags dagbok med observasjoner - hvordan det kjennes, hva jeg spiser, mer/mindre energi, eventuelle vektendringer osv. Hvordan resultatet blir vet jeg ikke noe om, men som nevnt - jeg er nysgjerrig etter å lære. Om du har egne erfaringer med denne typen kosthold er du velkommen til å fortelle om dette i kommentarfeltet under innleggene.

NB!!!
Det jeg skriver om kosthold er altså mine egne observasjoner og erfaringer, og jeg må på ingen måte oppfattes som en fagperson på dette feltet. Om du skulle ønske å forsøke et kosthold ut fra Dr. Hexebergs bok, så skjer det på ditt eget initiativ og ansvar. Om du er usikker - sjekk med legen din!

3 kommentarer:

 1. Lykke til,blir spennende å se om du får resultat på årlig sjekk!

  :)

  SvarSlett
 2. Det blir spennende å lese dine erfaringer med lavkarbo. Jeg og samboeren min har tro på at kroppen har det bedre med en reduksjon i inntaket av karbohydrater. Men vi funderer over hvorfor levealderen i dag er høyere enn da folk levde naturlig på lavkarbokost? Det er så klart en del ytre faktorer til det, men hvis man ser kun på kostholdet, hvorfor er det slik dersom lavkarbokost er så bra for oss?

  SvarSlett
 3. Hei Ingrid. Jeg vet ikke så mye om levealder og sammenheng med kosthold. Dr. Hexeberg nevner at ytre faktorer (mer risikofylt tilværelse) kan forklare en god del. Ellers betyr nok sykdommer som ikke kan kobles til kosthold en del - tror jeg.

  Kommer ganske snart tilbake med noen observasjoner fra den første uken med lavkarbo...

  SvarSlett