søndag 7. august 2011

Lavkarbo - erfaringer (oppdatert 22.8.11)

Etter ca. en uke med litt endret kosthold skev jeg litt om det som hadde skjedd, selv om det kanskje ikke var så mye:
Den forandringen jeg legger mest merke til er at frokosten er forskjellig. Den vanlig brødskiva - ofte med samme type pålegg på - er byttet ut med mer kreative "retter". Det har vekslet mellom ulike typer salat og en forenklet engelsk frokost (egg, bacon og tomatbønner). Te med en teskje sukker er byttet ut med te med mye mindre sukker, og glasset med appelsinjuice (2 dl) er redusert til litt under 1 dl.

Min Headmind (sunne fornuft), som ikke er så veldig glad i forandringer, har flere ganger fortalt meg at det er vanskelig å få til variasjon i kosten når jeg kutter ut brød. Kanskje et argument, men ikke særlig godt....? Frokostene med brødskive og pålegg kan neppe kalles varierte - selv om pålegget ble forandret av og til...

Lunch har ikke blitt endret noe særlig. De firkløverbitene som jeg pleide å ta til kaffen etterpå er imidlertid kuttet helt ut, og i noen tilfeller erstattet med litt mandler.

Middagene er heller ikke så veldig forskjellige fra før, bortsett fra at potetene er kuttet ut. Benytter mer salat i steden, og det fungerer bra for meg.

Som snacks benytter jeg mandler og salte peanøtter. Tildigere var det stort sett bare peanøtter.
Vekten viser en liten nedgang. Tar dette som et tegn på at kroppen forbrenner litt fett. Hvordan det står til med kolesterol vet jeg ikke før i midten av juni. Jeg har også lagt merke til at jeg er mindre søvning på ettermiddag / kveld, og det kjennes litt lettere å komme igang om morgenen.

Nå - i begynnelsen av august er det ca. 3 måneder siden jeg la om til mindre karbohydrater. Det fungerer fortsatt veldig bra. Vekten har krøpet sakte litt nedover - ca. 5 kg. fra da jeg startet, og målet er nå å holde den stabil ved å spise litt mer (men ikke nødvendigvis karbohydrater).

Jeg var spent på hvordan endret kosthold kunne påvirke kolesterolnivået. Det ble målt i begynnelsen av juni, bare en knapp måned etter omleggingen og viste tilnærmet ingen endring. Legen kommenterte at jeg neppe kunne forvente noen virkning før det hadde gått minst et par måneder. Jeg lever derfor fortsatt i spenning.

Det har blitt mye mer egg i kosten i løpet av denne tiden. Omeletter (ofte av bare ett egg) enten til frokost eller lunch  nesten hver dag - gjerne med en salat av tomater, oliven og kanskje feta-ost ved siden av. Føler meg nesten aldri sulten mellom måltidene.

Nå i sommerukene har middagene i stor grad bestått av grillmat av ulik type - koteletter, indrefilet, laks m.m. Tilbehøret er oftest salat i ulike varianter. En sjelden gang har det blitt en potet, men det hører med til unntakene.

Noen har spurt hva jeg gjør når jeg spiser hos andre eller er på restaurant. For meg er ikke dette et problem i det heletatt, og jeg spiser ganske enkelt det som serveres. Litt ekstra karbohydrater av og til kan neppe skade.

Jeg kommer stadig over "gode" lavkarbooppskrifter der mel, sukker, ris osv. har blitt erstattet med andre ting. Til å begynne med prøvde jeg noen få av disse, men har foreløpig funnet at dette ikke tiltaler meg. Jeg lar heller være å spise f. eks. brød enn å finne halvdårlige måter å lage lavkarbobrød på. Tiden vil vise om jeg må endre oppfatning....

Fant forresten en enkel og fin oppskrift på en mini-rett på TV2 nylig. Har forsøkt den med laks i steden for spekeskinke og seterrømme i steden for crème fraiche. Smakte nydelig!

22.8.11: Fikk resultatene av kolesterolmåling tatt sist uke. Liten nedtur. Alle verdiene hadde økt litt - heldigvis også det "gode" kolesterolet, S-HDL. Hadde jeg urealistiske forventninger? Kanskje. Dr. Hexeberg skriver i boken sin at noen kan oppleve økning - hvis det har vært en del melkefett i kosten. For å si det slik - det har blitt litt seterrømme av og til....

Denne erfaringen får meg imidlertid ikke til å slutte med et kosthold med lite karbohydrater, men det er kanskje lurt å følge legens råd om litt medisiner....

1 kommentar:

  1. Fin blogg! Jeg lever lavkarbo og trives veldig godt med det. Er slank jeg også så jeg trenger ikke slanke meg, men jeg har vært plaget med betennelsetilstander, magekatarr og reaktiv hypoglykemi. Og jeg ser meg selv kurert! Ihvertfall symptomfri, som er det viktigste! :D
    Ommega3 er også super viktig! Siden vi får i oss masse omega 6 fra det meste av maten.
    Det er også interessant å lese om reverse therapy. Jeg har stor tro på dette. har selv brukt både NLP og selvhypnose i forskjellige stressende situasjoner i livet! ha en fin dag!! :D

    SvarSlett